Elfogadtuk azt a tényt, hogy a meleg évszakban a haj ugyanazzal a „szenvedéllyel” zsírosodik, amellyel a nap ég az égen. De miért történik néha ugyanez a hideg évszakban? Íme egy olyan kérdés, amely sokak kedvét elveszi…

Ebben a hideg és száraz éghajlatban ki várná, hogy a fejbőr a hibernálás helyett fokozza a faggyúmirigyek aktivitását? Mi nem, az biztos! Bár általában télen a hajnak valóban „tábort kellene változtatnia” és inkább száraznak kellene legyen, ez nem feltétlenül egy szabály. És amikor még egyéb zavaró tényezők is beavatkoznak, egyértelmű, hogy a szébum+tél egyenlet a lehetetlenből lehetségessé válik!

5 ok, amiért télen zsírosodik a haj

Miért zsírosodik a haj? Íme, hogyan néz ki ez a folyamat, amely  ellen annyian harcolnak, de valójában elengedhetetlen a haj és a bőr egészségéhez. A fejbőr szintjén faggyúmirigyek vannak, amelyek faggyút termelnek, és szerepe a bőr és a haj hidratálása. Bár az arc „bajnok” a mirigyek számában (körülbelül 300 és 1500 per cm2), tudnod kell, hogy a fejbőr sem sokkal „szegényebb”, mintegy 200-500 faggyúmirigyet rejteget.

OK: Ez észszerűen hangzik, nem igaz? A helyzet azonban rosszabbodik, amikor az olajtermelő mirigyek normális (és előnyös) aktivitását különböző tényezők fokozzák, amelyeket az alábbi sorokban tisztázunk.

Miért zsíros a hajam télen IS?

Ritkábban mosol hajat. Nyáron izzadunk, sportolunk a szabadban, sétálunk a város forró dzsungelében. Télen azonban úgy tűnik, hogy nem ismételjük meg ezt a forgatókönyvet, vagy legalábbis minimalizáljuk annak gyakoriságát. Ezért úgy érezzük, hogy ritkábban kell megmosni a fejünket. De a faggyú, miután összegyűlt, csak vízzel, samponnal és rendes hajmosási rutinnal távolítható el.

Mert kalapot vagy sapkát viselsz.Nem ítélkezően mondjuk, amikor még kevés van, és lefagy a fejed a rettenet alacsony hőmérsékletektől. De ezek a kiegészítők, amellett, hogy súrolják és lenyomják a hajadat, megakadályozhatják a levegő áramlását, és így hajlamosak vagyunk a izzadásra. Másrészt van még egy, talán alábecsült kockázat: ha nem mosod meg őket megfelelő időközönként, a zsírosodás veszélye csak fokozódik.

A belső terek nagyon szárazak. A tél folyamán a fűtőberendezés túlerővel működik és így túlzottan kiszárad a levegő. „De várj, ez nem szárítja a hajamat?” A hatás valójában az ellentéte lehet. A levegőváltozásra, alapos észlelésével, az endokrin rendszer több faggyútermeléssel reagál.

Mert az étel édesebb és zsírosabb. Bár erre nincs tudományos bizonyíték, úgy tűnik, hogy a magas cukor- és zsírtartalmú ételek fogyasztása növelheti a faggyútermelést. Mivel a tél a forró csokoládé, a karácsonyi sütemények, a töltött káposzta és a sült ételek szezonja, de ez az a szezon is, amikor nehezebben találsz friss gyümölcsöket és zöldségeket. Biztosan érted a kapcsolatot..

Mert stresszes vagy. Nem tudtad, hogy a stressz szezonális, igaz? Gondold át jobban! Vajon az ünnepek körül az egész világ jobban átérzi a feszültséget, mint valaha? Jobbnak, nagylelkűbbnek, szebbnek, szervezettebbnek kell lennünk, a legdicsőségesebb házzal és a legszebb ajándékokkal, a finom ételekkel és a legjobb teljesítményt mutatva az év végén. Már kezdjük érezni, hogy a hajunk zsírosodik.

Minden okot eltekintve, továbbá nagyon fontos, hogy meghallgassuk hajunk és fejbőrünk kívánságát és szükség szerint ápoljuk, szeretgessük! Hogyan és mivel a legjobb szeretgetni ebben a rideg évszakban a fürtöket, eláruljuk a jövő heti cikkünkben!

Addig is pihenj, ne stresszeld magad és vigyázz az egészségedre megosztva szeretteiddel a sok finomságot!