Ez a módszer nagyban megváltoztatta az eddigi hajápolási elveimet. Kezdeményezője Lorraine Massey, a „Curly Girl: The Handbook” szerzője, mely nagy tetszést keltett világszerte a göndör lányok között. Lorraine, aki hairstylist-ként dolgozik, megállapította, hogy a problémák nagyrésze, melyekkel a göndör hajú lányok küzdenek, a hagyományos samponokba található durva tisztítószerek használatából származik. Máskülönben ezek az összetevők megtalálhatók a mosogatószerben, mosópórban is. Te megmosnád a hajad ezekkel? Én nem!

Ezek a felületaktiv anyagok sikeresen eltávolítják a szennyeződést és a zsírt a hajról, de velük együtt a természetes olajokat is (faggyút), így a fürtök védtelenek maradnak a külső hatásokkal szemben. Az egyenes haj esetén ez nem okoz nagy gondot, a faggyú könnyen és hamar eljut a hajszál hosszúságára. Viszont a göndör haj esetén másképp állnak a dolgok, mivel a faggyú leginkább a haj gyökerét védi. Mikor a hajszál göndör, a faggyú sokkal nehezebben jut el a hajszál végéig. Az eredmény? Élettelen, fénytelen és bolyhos haj.

Ezért a göndörhajú lányoknak  indokolt, hogy mondjanak le a szulfátos sampon használatáról, helyette használják a “co-washing”-ot, avagy a balzsammal való hajmosást. A hajbalzsam ugyanolyan jól tisztítja a hajat, mint a sampon, viszont nem távolítja el a különböző használt termékekben megtalálható szilikont. Ennek következtében ki kell zárni az hajápolási rutinból szilikontartalmú termékeket. Ugyanúgy a hasvasaló és a kefe is feledésbe kell merüljön.

A lányok többsége, akik kiprobálták ezt a hajápolási modszert, le vannak nyűgözve az eredményektől. Viszont vannak lányok, akiknél a modszer kudarcot vallott. Valóban létezik egy átmeneti időszak, melyben a hajnak alkalmazkodnia kell az új modszerhez. Ha van türelmed, az eredmények is jelentkezni fognak! Ami biztos, hogy a szúlfátok, szilikonok és egyes alkoholok nem nyújtanak védelmet a hajsználnak. Meglehet, azonnali eredményeket mutatnak fel, de valójában károsak  a hajszál egészségére nézve.

Tanuld meg szeretni a fürtjeidet és ápolni a hajad! Akár teljes egészében, akár egyéni kivánságaid szerint alkalmazhatod a módszert. Abban viszont biztos vagyok, hogy a hajkoronád sokkal jobban fog tündökölni ha lemondasz a káros összetevőket tartalmazó termékekről, bármilyen professzionálisak is lennének azok !

Leave a Reply